Кафедра

краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук

День пам’яті та примирення: історія

У неділю, 8 травня 2022 року, в Україні та світі – День пам’яті та примирення. Важлива дата, яка була узгоджена для вшанування всіх тих, хто загинув під час Другої світової війни 1939-1945 років. 

7 травня 1945 року в місті Ремсі (Франція) підписали Акт про повну капітуляцію військ нациської Німеччини. Наступного дня, тобто 8 травня, його ратифікували вже у Берліні. Саме тому в більшості країнах Європи та у США щорічно на 8 травня проводять особливі заходи, спрямовані на вшанування пам’яті всіх, хто помер під час Другої світової війни.

9 травня 1945 року на вимогу Кремля в передмісті німецької столиці Карлсхорсті підписали ще один документ – “Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини”. Сталося це о 00:43 годині ночі за московським часом, але за середньоєвропейським все ще було 8 травня, а саме 22:43 години вечора.

2004 року на 59-й сесії Генеральної асамблеї ООН 8 та 9 травня були проголошені Днями пам’яті та примирення. Була прийнята резолюція, в якій пропонували всім країнам-членам ООН, приватним особами та неурядовим організаціям цими днями проводити заходи, спрямовані на вшанування пам’яті загиблих 1939-1945 років.

Вперше в Україні День пам’яті та примирення відбувся 8 травня 2015 року. Вшанування загиблих в часи Другої світової війни відбулося за наказом президента України від 24 березня 2015 року та Закону України “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років”.

Головна мета цього дня – гідно вшанувати пам’ять українських воїнів, які зробили свій героїчний внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції, та висловити повагу всім тим, хто боровся проти нацизму.

За різними даними в Україні під час Другої світової війни загинуло понад 10 мільйонів людей. Українці воювали на боці Об’єднаних Націй в арміях різних країн (Великої Британії, Польщі, Канади, США, Франції тощо). Також в самій Україні існував свій національно-визвольний рух (УПА).

Офіційне гасло 8 травня – “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо“. А символом Дня пам’яті та примирення від 2014 року є квітка мак. Її вибрали невипадково, адже її графічне зображення – це своєрідна алюзія. З одного боку мак – ніжна польова квітка. З іншого – вона схожа на кривавий слід, який залишають кулі на тілі людини.

Вже восьмий рік поспіль Україна вшановує пам’ять тих, хто помер в Другу світову війну, разом з США та Європою – 8 травня. Це важливий для кожної людини день, який є дуже символічним. Пам’ять – означає, що ми пам’ятаємо тих, хто поклав своє життя в період від 1939 до 1945 року. Примирення – символ того, що всі країни повинні об’єднатися разом.

На жаль, 24 лютого 2022 року на територію України знову прийшла війна, проте ми всі віримо, що скоро будемо святкувати перемогу над окупантами, віримо в тих, хто захищав та захищає Україну від ворогів.

За матеріалами tsn.ua

 

Отзывы и пинг пока закрыты.

Комментарии закрыты.