Кафедра

краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук

Вітаємо старшу викладачку кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук УІПА, канд. філос. наук Наталію ВОЛОВЧУК, яка отримала по програмі MSCA4Ukraine 2022 науковий грант на дослідження у Гронінгенському університеті (Нідерланди).

Проєкт «Civil society in Ukraine – a philosophical approach» в рамках програми Ukraine beyond the MSCA4Ukraine спрямований на філософське дослідження розвитку українського громадянського суспільства, спираючись як на європейські, так і на українські теорії громадянського суспільства з метою виявлення перспективних тенденцій розвитку повоєнного українського громадянського суспільства. Реалізація наукового проєкту сприятиме розширенню внеску української соціально-філософської думки в західний дискурс про громадянське суспільство.

Після виконання проєкту Наталія ВОЛОВЧУК отримає змогу і в подальшому співпрацювати з Гронінгенським університетом, аби в майбутньому застосувати свій досвід для відновлення та збереження дослідницького та інноваційного потенціалу України.

Дії Марії Склодовської-Кюрі (Marie Sklodowska-Curie Actions) – один із тематичних напрямів програми ЄС «Горизонт Європа» (Horizon Europe), що спрямований на підтримку навчання, мобільності та розвитку кар’єри науковців, як з країн Європейського Союзу, так і інших країн світу. 

MSCA4Ukraine сприяє відновленню дослідницького потенціалу в Україні, для запобігання відтоку інтелектуалів через еміграцію науковців, та забезпеченю умов для їхнього безпечного повернення. MSCA4Ukraine зміцнює українську університетську та науково-дослідницьку сфери, сприяє співпраці та обміну з міжнародною науковою спільнотою.

MSCA4Ukraine підтримує дослідників-переселенців із України та дає їм змогу продовжувати роботу в академічних і неакадемічних організаціях у державах-членах ЄС і в асоційованих країнах програми ЄС «Горизонт Європа» (Horizon Europe), зберігаючи зв’язки з науково-дослідницькими спільнотами в Україні.

Загалом за напрямом MSCA4Ukraine програми «Горизонт Європа» українські вчені отримали вже 25 млн євро на реалізацію своїх наукових проєктів. За результатами конкурсу 2023 року програма надає стипендію 124 дослідникам з України для продовження своїх досліджень у 21 приймаючій країні.

Гронінгенський університет входить до першої трійки європейських університетів в областях: екології, наук про матеріали, хімії та астрономії. Інші відомі дослідницькі групи спеціалізуються в області: нанотехнологій, фізики, молекулярної біології, мікробіології, медичних наук, неврології, соціології, філософії, теології, археології та мистецтва. Щороку до друку надходять більше ніж 5000 наукових публікацій і близько 260 аспірантів удостоюються докторського ступеня. Університет, розташований в місті Гронінген, він був заснований в 1614 році. Це один з найбільших і найстаріших університетів у Нідерландах. З моменту свого створення випустив понад 100 000 студентів.

 

Отзывы и пинг пока закрыты.

Комментарии закрыты.